Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6, 7.
Pentru a explora continutul citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului citynews.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Citynews.ro
×
inchide
Go to TOP
Vineri, 31 Oct. 2014, 10:16
36
16913

De ce ies la vot? Pentru că cealaltă Românie deja a votat

Activiștii de partid au pus în cutiile poștale din Vrancea buletine de vot gata ștampilate. Sigur, pe ele scrie „specimen” - ca să spună, dacă-i întreabă procurorii, că a fost o glumiță. Și dacă-l învață pe Oprișan și două-trei neologisme și-l bagă-n televizor, târgu' e ca și făcut.

Video 2: 
Video 3: 
Video 4: 

Ani la rând, politicianul român a mizat pe sărăcie. Ani la rând, politicianul român una a spus în „provincie” și alta a făcut la București. Măcar de ar fi devenit capitala un alt Paris, o altă Londra sau Berlin – dar, ca să-l citez pe Alexandu Sassu, candidat la Primăria de-acolo, Bucureștiul e capitala câinilor vagabonzi. Și bucureșteanul simplu are tot dreptul să fie uimit că doar bordurile se schimbă, nu și viața lui.

În provinciile istorice care compun România lucrurile stau la fel.

Ardealul e amendat pentru că e altfel – și până când nu l-a văzut pe Prințul Charles la televizor, politicianul nici n-a băgat de seamă că Transilvania are ceva de oferit țării ăsteia. Până acum câțiva ani aflam despre îngrijorarea de bulivar cum că „dacă facem autostrăzi în Ardeal, în veci n-o să ajungem Ardealul din urmă”. După un sfert de veac, se fac bucățele de autostradă - și dacă suntem cuminți poate că bucățelele astea vor fi unite.

Între timp s-au dat pe nimic resurse vitale și n-am auzit, spre exemplu, pe cineva – da, din UDMR de exemplu - care să întrebe cum de Covasna figurează ca județ sărac, când deţine una dintre cele mai valoroase zăcăminte de apă minerală din Europa. Ca să intru și în detalii: staţiunea Vâlcele, de lângă Sfântu Gheorghe, era cândva mai celebră decât Karlovy Vary - la izvorul celebru, cu un conţinut de magneziu record, de 335 de miligrame la litru, s-au tratat Carol I şi regele Ferdinand, Nicolae Bălcescu, Ion Heliade Rădulescu, Anton Pann, Dimitrie Bolintineanu, Titu Maiorescu. În 1841, voievodul sârb Miloş Obrenovici a donat bani pentru ridicarea unei biserici, după ce s-a vindecat în urma tratamentului. Ai auzit vreun politician - român sau maghiar - vorbind despre asta?

Alt exemplu: la Abrud, în Apuseni, sunt 60% din rezervele de cupru ale României – le-au înstrăinat pe 200 de milioane de euro, când valoarea minimă estimată depășește 6 miliarde. Urmează aurul? Gazul? Până și cuceritorii romani au avut măsură...

Moldova, la rândul ei, putea fi de multă vreme scoasă din foame. N-a văzut politicianul român paradoxul în care se zbate partea aia de Românie: să ai cel mai bun pământ, cele mai bune vii, să ai istorie și cultură de excepție și totuși să rămâi cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană? Și soluții sunt: ia uită-te ce-ar însemna canalul Siret-Bărăgan pentru Moldova. De un secol se tot câcâie politicianul rumân să înțeleagă proiectul prin care 700.000 de hectare devin irigabile. Costul per kilometru?: jumătate din prețul avansat la o autostradă. Mai pune și faptul că transportul de mărfuri cu barjele, prin Bărăgan, între Focșani, Galați, Brăila și București ar deveni realitate. Crezi că politicianul nu știe asta? - nu e invenția mea, planurile-s din 1912 și aparțin profesorului universitar Alexandru Davidescu. Apoi tot un universitar a dus ideea mai departe: Dimitrie Leonida - curtat de cei de Siemens, alege Primăria Capitalei pentru că în anul patru de facultate gândise deja proiectul de metrou. Azi, politicienii se înghesuie să inaugureze începerea școlii la liceele din țară care poartă numele savantului, dar habar n-au de proiectele lui... Să-ți mai spun cum primarul de Iași a tăiat teii seculari ca să planteze „tradiționalul” salcâm japonez? - și ce dacă ieșenii au protestat?

Să vorbim despre Dobrogea? Despre Delta tranformată în depozit de caviar pentru ștăbime? Despre Muntenia, despre Teleormanul adus la sapă de lemn? Nu s-a întrebat nimeni de ce, în județele cele mai sărace, sunt și cei mai bogați politicieni.

Despre Banat n-o să povestesc eu, că iar sar unii cu gura – dar zice Iuliu Maniu, în 1938, și să spună bănățenii dacă s-a schimbat ceva: „Luăm exemplul Ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest Ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare, etc.? 200 milioane! Atât face bugetul Ţinutului Timiş!”.

Ăsta e mecanismul prin care sărăcia devine virtute electorală. Ținerea sub papuc a aspirațiilor de prosperitate și de decență, oblojirea cu pomeni, sentimentul că nu contează cum se ia puterea. Și-au făcut, toți, în Casa Poporului un fel de viziună: o altă țară, cealaltă – și acum ei vorbesc despre România de parc-ar claxona la curvele de pe centură.

De-aia ies la vot -

ca să-i pun cu votu' pe labe.

 

Voteaza articolul
4.8 / 5 (73 voturi)
Articole din aceeasi categorie
Oraşul care se dezvoltă ameţitor ne creează ameţeli în trafic. Clujul este cu adevărat sub asediu la orele de vârf şi pare că soluţia salvatoare nu mai vine.
23 Mar. 2019
09:00
2
Parafrazarea numelui unui celebru film mi se pare sugestiv pentru emoţia trăită la întâlnirea cu generaţii de elevi şi dascăli de la prima şcoală.
15 Iun. 2018
07:45
1
Știu, serviciul de urgență e gratuit în România.
09 Mai. 2018
10:21
5
Să ne imaginăm următoarea scenă. Băieții de la Arsenal înfulecau fripturi cu cartofi prăjiți când Wenger poposea în Insulă venind din îndepărtata Japonie, prin 1996.
26 Apr. 2018
15:53
1
România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte siguranţa drumurilor din Uniunea Europeană.
16 Apr. 2018
10:00
7
Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3. Trenul accelerat Timișoara - Iași pleacă în 3 minute de la linia 3.
02 Apr. 2018
11:14
7

Post new comment

Comentarii

Nici nu meritati sa fiti citit! Si cuvintele grele e un semn ca va baga lumea in seama . Propun un silentium de comentarii, pentru a numai primi bani din locuri obscure! Va doresc o noapte a comentariilor!

Da, Sabine, până şi cuceritorii romani ai Transilvaniei au avut măsură. Dar cuceritorii români n-au avut şi nici nu se vor opri. Decât atunci când îi va opri cineva...

Bai Bora, decat cu rahatii de cuceritori maghiari,ce nu respectau nimic si ucideau in dreapta si in stanga, e mult mai bine cu cuceritorii romani .

.....Mai ia o tuica, grigore!

Din pacate politicianul roman a uitat ca este un slujbas public el mai degraba se considera un boier din evul mediu care are dreptul de-a face orice ca asa vrea el .Pina acum asa am inteles eu clasa politica din tara indiferent de partidul politic toti sint la fel deinculti,incompetenti,corupti si incapabilide-a genera prosperitate .Acest individ politicianul ajuns la Bucuresti confundatara cu propria sa ograda si bugetulcu propriul portofel ,iar dintr-o zvicnitura din virful pixului vinde aurul apusenilor ,petrolul ,padurile si mai grav mai nou vinde si pamint romanesc in timp ce celelalte state membre UE nu vind .Ceausescu a fost impuscat pentru subminarea economiei nationale ,dar ne-a lasat o industrie si agricultura ba mai mult si citeva milioane de dolari in banci politicianul de dupa '89 ce merita oare? Ce asteptari mai putem avea de laun asemenea individ ca politicianul roman cum mai poate avea alegatorul incredere intr-un politician dupa ce 25de ani a tot mintit si furat? Acum oare care candidat este cel mai bun? Care dintre ei merita increderea noastra?

Baaah, mosule! Pai daca ai 40 de ani ce mahta de evolutie iti mai trebuie??
Mai bine ia niste alifie pentru reumatism....

Baaah, mosule! Pai daca ai 40 de ani ce mahta de evolutie iti mai trebuie??
Mai bine ia niste alifie pentru reumatism....

Alo!
Nimeni nu zice sa nu meretzi la vot, meretzi la vot, dar care meretzi trebuie sa va mai si asumatzi raspunderea pentru cel pe care il votati.
Ca nu poti sa te duci la vot, te-ntorci de la vot si dup-aia sa arunci iar cu sudalmi, laturi si rahat in toti, "ai nostri alesi", ca vezi Doamne, " nici unul nu e bun " de fapt....

Alo!
Nimeni nu zice sa nu meretzi la vot, meretzi la vot, dar care meretzi trebuie sa va mai si asumatzi raspunderea pentru cel pe care il votati.
Ca nu poti sa te duci la vot, te-ntorci de la vot si dup-aia sa arunci iar cu sudalmi, laturi si rahat in toti, "ai nostri alesi", ca vezi Doamne, " nici unul nu e bun " de fapt....

pt dezbinare

...." Domnul " Gherman ??....... Esti sigur ???

Unde vedeti dezbinare in articolul de fata ? Domnul Gherman atrage atentia asupra unor probleme care exista in toata Romania, dand exemple cu Moldova si Banatul Daca nu ne trezim sa ne auto-gospodarim cativa politicieni de la Bucuresti vor continua sa-si bata joc de noi. Si ar fi cazul sa-i trezim si pe ceilalti romani extracarpatici. Ma indoiesc ca in Teleorman ar merge pt ca aia sunt dusi de nas cu o robinhoodeala "luam de la ardeleni si va dam voua" dar sunt si altii ceva mai rationali si mai etici

Greu de inteles pentru cei din Iasov,scuze Braso.Ca astia nu-s nici moldoveni.Si pe acolo erau in trecere. Ianos......provocare ! Unde a disparut Rumelia,adica Romania izgonita de turci din Constantinopol?

Sabine ,iar bati campii ma omule .Opreste-te si spune-ne despre tine ceva ...ca de altii ne tot spui.

Cred ca ori ai indicatii de sus extrem de presante, ori ai facut o fobie din propaganda asta de dezbinare si invrajbire a romanilor pe criterii de regiuni istorice. Interesant insa de observat , ca aproape intotdeaunba, promotorii ideilor ariene , de superioritate a rasei, erau in general cu probleme psihice , si aveau apucaturi tiranice ,(Hitler Rudolf Hess, Saddam Huseein). Hitler daca nu-si aroga veleitati de mare general, ar fi castigat razboiul . Tu esti tot un micut Hitler. Vezi cazul lui Hitler, Rudolf Hess . Orice ai scrie, orice articol cu orice subiect, pana nu bagi tu fitilul preferat , doar doar ai sa mai agati ceva prostovani sa te aplaude, nu te simti bine. Nu mai ai simtul masurii, , esti ca o masina de-aia automata de ambalat, daca a pornit sa greseasca, si ambaleaza aiurea, o tine asa, ambaleaza intr-una gresit . Sin din cce in ce , sustinatorii cu neuroni s-au cam prins ca esti un fel de Gadea , sau Badea, chiar daca Voiculescu tau sta mai in umbra, dar nu te lasa deloc din sfori. Din pacate esti ca Ionica , care timp de 15 ani, a strigat , baaa, vine lupul baaaaa , si uite ca s-a cam prins lumea unde bati tu asa .

Tinutul Timis???????? Ice Tea Foot chelule.

Da' iesi la vot Ghermane ca doar nu te tine nimeni :-)
nici dracu nu te tine.... :-)
Si mai blestema-te si pe tine insuti pentru cum si pe cine ai ales, nu numai altii sunt de vina....
LOL

si cu cine, ma rog, voteaza autocarele cu motoarele incalzite deja ? :-))))
cu Ponta.....?
pai nu tot voi ati oracait jos DICTATURA basescu?? jos tiranul basescu !! tia luat salaru tu taiei functia ?? :-)))))))))
nu mai e bun ponta? doar voi l-ati instalat in functii, nimeni altcineva :-))))))))))
JIOS .....JIOS !!!! :-)))

HAI CRAIOVA ! !...

HAI CRAIOVA ! !...

Sa ne trezim, trebuie sa ne apropiem de Ungaria cat mai mult daca cetatzenii doritzi o viatza fara griji si cu de toate pe masa !

@ trezirea, ba ungur la mine, mai pune un - (minus) acolo unde trebuie: "trezitiva"

Ghermane, tu esti o musca la kakat. Avem alegeri, ai aparut si tu...

Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul "Info" la adresa de email: felice_rus@yahoo.com.

Limbaju-i în regulă, ideile sunt corecte, dar dc plm trb s scr n halul ăsta?! Nu ți-e greu, 'kappa' serios am obosit citindu-l! Scrie frate corect în românește și lasă cocalarismele astea puerile că ideile tale se pierd din cauza lor!

Romania are o problema cu coruptia la nivelul de sus indifferent ca e ardelean modovean dobrogean sau ungur ! CONTEAZA VALOAREA OMULUI NU ZONA GEOGRAFICA. Uroianu, Bica, Peter Tunde, Sarbu ... etc Romania e una singura dezbinarea nu e o solutie !!! Deja ne plictisesti esti patetic esti ipocrit si incerci sa manipulezi . La fel ca ungurii tai suferi de un mare complex de superioritate Sponsorii tai cum sunt ? Soros e bagat pana in gat oare el nu are interese directe la Rosia Montana ?

Si daca ne lamentam aci ce rezolvam ? Atata stim sa facem, sa ne lamentam , sa ne plangem de mila, si sa ascultam toti nesimtitii de ziaristi platiti tot de ei, sa mai bage cate o stramba, dar cu directie desigur, cum face si Sabin asta.

Bravo stimabile! Nici k s putea mai bine. Sau sa zac 'mai ghini'? Din pakte dejaba merem la vot! Nu avem q cine vota! L-au dat jos p Ceashk numa k sa poa sa fure. N tzara asta nu va fi ordine niciodat! Dc?
Pt k astia suntem. N miram sh ii condamnam p cei, kre fack ceva pt natia lor. Adik Orban.. Da, atz vre sa-m datz sh mie n kp, k s platit d Ungaria sh servicii secrete ungare sh ruseshti, da nu s! Trezatza-va oameni buni! Suntem manipoolatz de 25 d ani! Sh noi nu facem nik, dkt sa nghitzam n continuare c ni s ofera d cei, kre au furat tzara! Ii vremea sa n trezam! (Sqzatz limbaju'..)

Sincer, nu am avut rabdare sa descifrez mesajul. Nu poti sa scrii normal, atata esti de figurant????? Vai de mama noastra, de aia nu mai stiu copiii nostri sa scrie corect, ca-s prea multi ca tine!

Auzi, ai copii? Pacat daca ai! Imi pare rau, ca nu poti citi ce scrie acolo. Ii un mesaj simplu: apreciati oamenii, care si fac ceva pentru natia lor, ceva tangibil si bun. De pilda, tie nu ti-ar cheli sa platesti utilitatile la costul minim? Sa nu aiba tara ta datorii si sa fii vandut FMI-ului si alte entitati, care subjuga orice posibilitate de a evolua? Nu ai vrea sa ai un conducator corect si sa nu iti fie rusine ca esti roman? Ai auzit de Balterovici? Mai citeste un pic, mai documenteaza-te un pic si apoi mai povestim. Sper ca natia asta sa gaseasca unul cat de repede, care indiferent de culoarea politica a conducerii, sa fie lasat sa scoata tara asta din rahatul in care ne aflam! Dar vorba aia, mira-m-as! In rest, PEACE BROTHER!

"Bravo stimabile!": altceva n-am inteles din ce scrii. Nasol ca nu te poti face de neinteles, totalmente. Limbajul tau (scrierea ta), adica a ultimei generatii de "invatati doc", e superb(a). Ma face sa ma simt ca traiesc intr-o tara straina. Daca si nivelul de trai l-as (l-am) putea "simti"..., ar fi misto.

Auzi, tarane, stiu sa ma exprim si corect. Stiu si sa scriu romaneste, fost si la scoala, am si facultate! Am aproape 40 de ani si nu pot sa te respect! Adapteaza-te daca vrei sa evoluezi! Daca nu, stai in banca ta, nu fa nimica spre binele tau si a copiilor tai (mai bine nu fa niciunul!), ca daca sunt toti ca si tine in tara asta, ajungem rau de tot! Oriucum suntem in rahat pana in gat! Mai trebuie sa ne inghita kakatul de tot! Asa ca mucles! Stai jos, 4! Imi paqre rau ca traiesc pe aceste meleaguri, sincer! Cu asemenea oameni nu poti evolua!

Pt 1u, amice, daca tu ai facultate , cu siguranta e din acea cu plata si facuta la norma, asa cum faceti voi maghiarii, si zbierati in gura mare ca doriti locuri speciale pt maghiari, ca la examen corect nu inttrati deloc, va iau aia din Teleorman si Calarasi locurile,la admitere pe corecte, aia pe care ii injura Gherman in culcare si sculare . Poate asta o fi si motivul de ii uraste el asa de mult. Am ajuns aru de tot tocmai datorita unor gunoaie ca Gherman, incapabile de munca si activitati productive, toate lichelele sunt politicieni si ziaristi , astia fac cei mai multi bani. Unii din furat , altii din mancat k...t , pt unii si altii. Ziaristi adevarati ? II numeri pe degete, Ghermanul nu intra in categoria asta . Abia astept sa vad reactia acestui trepadus cand fiu-su n-o intra la UBB, prin examen :))))))

Am inteles: mucles. Da'... tre' sa mai scriu ceva. Poate acuma imi dai 10, sa nu raman corijent. :-)
In primul rand, ar fi trebuit sa scrii "Auziti, taranilor": cele doua comentarii de mai sus sint de la doua persoane diferite.
Revenind: tu nu-ti respecti cititorii, de ce m-ai respecta pe mine?
Adaptarea inseamna evolutie? Adica adaptarea la un scris prostesc? Si ai 40 de ani...!? Hmm...

Romania e o tara bogata dar in toata tara coruptia face ca de 25 de ani bogatia se concentreze in conturile mafiotilor si baronilor locali bine conectati politic la averea publica.O mare parte din acesti bani apoi parasesc Romania in conturi in strainatate.
Averea natiunii romane e jefuita de propria clasa politica.O clasa de hoti si criminali, o pleava de un egoism feroce, lipsita de patriotism sau orice alte valori, preocupata doar de manipularea prostimii ca sa ramana ei conectati la banul public.Un sistem politic similar cu cele din tarile America de Sud sau Africa...Iar prostimea ii voteaza in continuare, e o sinucidere colectiva.
Nu mai raman bani atunci pentru invatamant, cultura, sanatate, investitii strategice..nici pentru armata sau pentru ca sa atragem Basarabia inapoi in Romania.

Merg la votare, doresc sa ma uit in oglinda, fara sa trag flegme! Doar asa mai pui stavila autocarelor care deja isi incalzesc motoarele.

ar fi bine, ca prin vot, sa ai pe cine sa pui cu botul pe labe , insa in Romania, din urna , mereu iese cine trebuie

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Filtered HTML

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Filtered words will be replaced with the filtered version of the word.
  • Taguri HTML permiseŞ <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență vor fi șterse.

Comentarii

01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
01 Jan. 1970
02:00
Inchide